Ιστορία

Ο Αθλητικός Σύλλογος Ολυμπιακός Βόλου 1937 είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο με έδρα την πόλη του Βόλου και συγκεκριμένα στην περιοχή της Νέας Δημητριάδας. Έτος ίδρυσής του είναι το 1937 και χρώματά του είναι το κόκκινο και το λευκό. Διαθέτει τμήματα ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, άρσης βαρών, κολύμβησης, πάλης και τζούντο.

Ιστορικά στοιχεία

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1937 με πρώτο πρόεδρο τον Απόστολο Πούργια. Η γέννηση της ομάδας πραγματοποιήθηκε στην παραθαλάσσια γειτονιά του Βόλου, Άγιος Κωνσταντίνος.

Τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών

Το τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών του Ολυμπιακού Βόλου εδρεύει στο Βόλο της Μαγνησίας. Διαχρονική του έδρα του αποτελεί το ΕΑΚ του Βόλου, το οποίο έχει χωρητικότητα 9.000 θέσεων. Όμως λόγω ακαταλληλότητας του γηπέδου χρησιμοποιεί το Δημοτικό Στάδιο Νεάπολης Βόλου, χωρητικότητας 2.500 θεατών. Ο Ολυμπιακός Βόλου έχει συμμετοχή στην δεύτερη κατά σειρά διασυλλογική Ευρωπαϊκή διοργάνωση Uefa Europa League 2011-12

Τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών

Το τμήμα καλαθοσφαίρισης του Ολυμπιακού Βόλου συμμετείχε στα τοπικά πρωταθλήματα της Ε.Σ.ΚA.Θ. από την εποχή της ίδρυσής της. Μάλιστα κατά την πρώτη χρονιά που διοργανώθηκαν αγώνες υπό την εποπτεία της, το 1981–82, τόσο το ανδρικό τμήμα όσο και το γυναικείο τμήμα κατέκτησαν το Πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας Ε.Σ.ΚA.Θ.

Εξέχοντες καλαθοσφαιριστές που έκαναν τα πρώτα τους βήματα στον Ολυμπιακό Βόλου είναι οι Βασίλης Γκούμας, Νίκος Μπουντούρης και ο Παναγιώτης Λιάδελης.

Έδρα του συλλόγου είναι το Ε.Α.Κ. Βόλου, χωρητικότητας 1.200 θέσεων.

Τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών
Το τμήμα γυναικείας καλαθοσφαίρισης του Ολυμπιακού Βόλου ήταν ήδη ενεργό τη δεκαετία του 1970 και, με εξαίρεση μια παύση της λειτουργίας του καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, εξακολουθεί να δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα.

Στις επιτυχίες του συγκαταλέγεται ένα Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, μία συμμετοχή σε τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, καθώς και τρεις συμμετοχές σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.Στο απώγειο της ακμής του έφτασε τη δεκαετία του 1990, οπότε και συμμετείχε σταθερά στην κορυφαία κατηγορία των ελληνικών πρωταθλημάτων. Μεγαλύτερη διάκριση η πρόκριση στις 16 ευρωπαϊκές ομάδες του Λιλιάνα Ρονκέτι την περίοδο 1994-95 με προπονητές την Ελένη Παπαθανασίου και τον Γιώργο Δεληκούρα.

Τμήμα πετοσφαίρισης γυναικών
Ο Ολυμπιακός Βόλου από τις 5 Μαρτίου 2013 διαθέτει τμήμα γυναικείας πετοσφαίρισης.

Τμήμα άρσης βαρών
Το τμήμα άρσης βαρών έχει καταγράψει πολλά μετάλλια κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, περίπου 56 συνολικά.

Τμήμα κολύμβησης
Από το τμήμα της κολύμβησης, το οποίο συνεχίζει τη λειτουργία του, έχουν βγει αθλητές με ευρωπαϊκές κατακτήσεις, όπως η Έυη Μακρυγιάννη, η οποία συμμετείχε πρόσφατα στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Συνολικά το τμήμα είχε 21 μετάλλια στους Χειμερινούς και την πρώτη θέση σαν σύλλογος στα Πανθεσσαλικά Ιπποκράτεια το 1995-1996.

Τμήμα πάλης
Ο Ολυμπιακός Βόλου από το 2014 διαθέτει τμήμα πάλης.

Τμήμα τζούντο
Ο Ολυμπιακός Βόλου από το 2014 διαθέτει τμήμα τζούντο.

Τμήμα υδατοσφαίρισης ανδρών
Το τμήμα υδατοσφαίρισης έχει να επιδείξει το επίτευγμα συμμετοχής 6 πρώην παιχτών του στην Εθνική Ελλάδος το 1995.